Az International Software Testing Qualifications Board (ISTQB®) és az International Requirements Engineering Board (IREB®) ez év februárjában hivatalosan is szövetségre léptek, hogy mostantól közös erővel fejlesszék és népszerűsítsék tovább a szoftvertesztelői, illetve a hazánkban leginkább üzleti elemzőként, rendszerszervezőként ismert szakmákat. A két, a maga területén a szakmai képzéseket és képesítéseket illetően világszerte vezető szervezet között eddig is volt kooperáció, az együttműködés formális megerősítése azonban új dimenziókat nyit meg mai kor elvárásait kielégíteni hivatott szakemberképzésben.


Az IREB® által definiált professzionális, átfogó szakmai tartalom relevanciáját a HTB® is korán felismerte. Az IREB®-el 2011 óta meglévő, közvetlen sikeres együttműködésünk során rendszeresen hívtunk külföldi RE szakértőket és előadókat a különböző szakmai rendezvényeinkre. 


Az ISTQB® és az IREB® közös munkájának első lépéseként a két szervezet által kifejlesztett, szakmai kifejezések gyűjteményei, az un. glosszáriumok kerülnek szinkronizálásra. A  cél, hogy a közös glosszárium még 2019-ben publikálható legyen. Ez a közös „szoftverminőségi glosszárium” még inkább segíteni fogja majd szoftverfejlesztési folyamat alatti kommunikációt, a minőségi szoftverek készítését, illetve támogatja majd a kompetens szakemberek képzését, a vizsgákra történő felkészülést.
Az ISTQB® és az IREB® közös sajtónyilatkozata itt olvasható el:  https://www.istqb.org/documents/pr/ISTQB%20and%20IREB%20Alliance%20v3.pdf